Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Поезия, публицистика, изобразително изкуство, музика...
Автор: oste Категория: Поезия
Прочетен: 557526 Постинги: 214 Коментари: 61
Постинги в блога от Февруари, 2010 г.
image

Фотоизложба с над 80 фотоса от "Света гора"
Организатори на изложбата са Ефория "Зограф", ХГ "Христо Цокев", гр. Габрово и Църковното настоятелство при храм "Света Троица" гр. Габрово.
Откриване на 12 февруари от 18.30 ч. в зала "Минчо Минчев" на ХГ.
Света Гора е автономна монашеска република, самоуправляваща се част от територията на Гърция. Първият й устав (971-972 г.) се е съхранил и действа до ден днешен. Летоброенето й води началото си от IX в., макар че аскети са живели и по-рано по тези земи. Атонските отци са наследници на първите монашески общини от ерата на ранното християнство от Египет, Палестина, Сирия, Кападокия и Константинопол.

Според преданието Св. Богородица и евангелист Йоан, пътувайки на кораб за Кипър, били застигнати от буря и принудени да потърсят спасение на Атон близо до мястото, където по-късно ще бъде издигнат Иверският манастир. Богородица, възхищавайки се от прелестите на природата, благодарила за спасението, обръщайки се с молба към Исус да й отреди в дар Атонския полуостров. От небето се чул глас: "Нека това място бъде твоя градина, убежище за всички, които търсят мъдрост". Всички манастири почитат Св. Богородица като покровителка на тази свята земя.
Категория: Изкуство
Прочетен: 1051 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: oste
Категория: Поезия
Прочетен: 557526
Постинги: 214
Коментари: 61
Гласове: 378