Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2010 20:33 - САКРАЛНИТЕ МИНИАТЮРИ
Автор: oste Категория: Изкуство   
Прочетен: 971 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.06.2010 21:29


 http://picasaweb.google.bg/svetatroica3/zLRzBG#

САКРАЛНИТЕ МИНИАТЮРИ

 

След големия успех на изложбата „Сакралните миниатюри” на нашата съгражданка Татяна Николова-Хюстав в Остин Тексас, сега тя е експонирана в енорийският храм на авторката „Света Троица” гр. Габрово.

Изложбата бе открита на 13.06. след света литургия от Архиерейският наместник на Габровска духовна околия, иконом Тодор Лалев. След встъпителното си слово отец Тодор освети всяко едно от паната на изложбата. А те застанаха сред храма, като че са точно на истинските си места. Сакралните миниатюри от манускрипти и старопеченти книги издирени и извикани за нов живот от Татяна, заблестяха редом с икони и стенописи и преокрасиха храма с богатата си и сложна орнаментика. Всички те са рисувани на метална дизайнерска хартия със златни бои.

Както самата Татяна сподел, ислед като е видяла в какво лошо физическо състояние се намират някои от книгите ни, тя е решила да посвети живота си на издирването, възстановяването и популяризирането по света на това древно изкуство на църкавна книжна орнаментика. В неповторимата атмосфера на писани, казани и изпяти молитви в храма са потопиха и група холандски любители на иконаграфията, които са на редовен курс тук.

Специални благодарности на постоянните партньори на ЦН в такива начинания: Регионалния исторически музей, и директора на ХГ „Христо Цокев”, Петър Хаджиганев.

Бог да благослови такива църковнополезни начинания!

О. Стефан

 


Тагове:   миниатюри,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: oste
Категория: Поезия
Прочетен: 557893
Постинги: 214
Коментари: 61
Гласове: 378