Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Поезия, публицистика, изобразително изкуство, музика...
Автор: oste Категория: Поезия
Прочетен: 557487 Постинги: 214 Коментари: 61
Постинги в блога от Октомври, 2012 г.
09.10.2012 18:31 - Япония
 Днес в разгара на августовските безмилостни жеги, две япончета, братче и сестриче в предучилищна възраст, неотразимо привлечени от прозрачната свежест на планинската вода, събуха джапанките си и смело нагазиха в ледените води на река Потока, минаваща през AЕК „Етър”. Тяхното геройство бе като отдавна чакан сигнал за всички други деца, преплитащи крака по нажежения калдъръм в етнографския комплекс. Първо ги последва момче перничанче, а веднага след него във водата нагазиха и две миниатюрни английски лейди. След тях в това приключение, което входният билет не покриваше, се включиха още и още деца. Настана невъобразим шум от многоезична реч, радостни крясъци и безспирно цапотене. И докато всички деца, както им прилича, се забавляваха, като газеха, падаха, пръскаха се с вода и хвърляха камъни, то той, единствен Японецът, без да губи време дори да си запретне ръкавите, се зае да построи брод от камъни, свързващ двата бряга. Може би заради това и Япония е...

Снефан Стефанов

06.08.2012 GBBG

Категория: Други
Прочетен: 1125 Коментари: 0 Гласове: 0
 КАКТО БОГ НА МЕН, ТЪЙ И АЗ НА ТЕБ


         По онова време този невероятен габровец, който всички знаели като бай Пенчо Семов, бил наистина несметно богат. Приравнени към днешния ден, тогавашните му милиард и половина златни лева са  направо неизброими. Знаели хората за богатството му, но знаели също и за човещината му. В трудни моменти, току някой ще похлопа на неговата порта.

        -Тъй и тъй бай Пенчо, трябва ми помощ за това и това.

        -Колко ти трябват братко? - питал той и после отброявал сумата.

       - Няма да мога в скоро време да ти върна всичките пари – пояснявал човекът и тогава всеки, който отивал при него за помощ, чувал тези думи:

       - Както Бог на мен, тъй и аз на теб! – С други думи: „Всичко е в Божиите ръце”.

С това разговорът приключвал и бай Пенчо Семов, съвсем по християнски, забравял за дълга на човека към него. Мнозина така и не успявали да му върнат отпуснатите им пари, но той никога не ги подсещал да го сторят, не ги подканял, нито ги давал на съд. Защото не се ръководел от човешката максимата: „Каквото ти на мене, такова и аз на теб”, а от божествената такава: „Както Бог на мен, тъй и аз на теб!”

О. Стефан

06.07.2012 GBBG

Категория: Други
Прочетен: 2282 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: oste
Категория: Поезия
Прочетен: 557487
Постинги: 214
Коментари: 61
Гласове: 378